In editia a XVI-a, pe 14 noiembrie 2020, Noaptea Muzeelor si-a propus sa aduca publicului la nivel national o serie de experimente curatoriale, surprize artistice, instalatii de arta, productii digitale inovative sau proiecte culturale, in muzee sau spatii alternative, in masura in care va fi posibil.
In contextul pandemiei actuale si a evolutiei sale, evenimentele si expozitiile din muzee sau din spatiile culturale diverse din toata tara, anuntate de Reteaua Nationala a Muzeelor, se vor desfasura cu respectarea normelor si recomandarilor oficiale aflate in vigoare si vor fi programate in functie de situatia existenta in fiecare localitate, pe 14 noiembrie 2020. Unele dintre acestea cu siguranta vor fi transferate in spatiul virtual, in functie de optiunile de ultim moment ale fiecarei institutii participante la noua editie a Noptii Muzeelor.
Pana atunci, Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania va propune propriile sale proiecte online. Asadar, schimbam paradigma de organizare a Noptii Muzeelor si ne mutam in mediul online pentru a va aduce in continuare muzeele mai aproape.
Al doilea proiect va invita la povesti…digitale!
Prezentarea a peste 8 productii creative digitale realizate de mai multe scoli, licee si palate ale copiilor din tara, dupa selectarea dintr-un pachet de 32 de propuneri venite de peste tot. Productiile isi propun sa valorifice si sa prezinte istet, original, cu regii sau cu scenarii dezinhibate, colectiile unor muzee, dintr-o perspectiva necontaminata de clisee si de automatisme specifice comunitatii noastre.
Filmele sunt realizate de copii si tineri de la Scoala Gimnaziala nr. 1 din Santandrei, jud Bihor, din cadrul Palatului Copiilor din Tulcea, de la Colegiul National ”Dragos Voda” din Sighetu-Marmatiei, jud. Maramures, de la Liceul Tehnologic ”Dumitru Mangeron” din Bacau, de la Liceul de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza” din Bucuresti, de la Scoala Gimnaziala “Ion Luca Caragiale” din Sibiu, de la Scoala Gimnaziala nr. 1 din Cuza-Voda, jud. Calarasi, si de la Liceul Tehnologic ”Dacia” din Caransebes, jud. Caras-Severin.
Ca un bonus binevenit, am mai adaugat la cele 8 finantate de noi inca un film la fel de interesant. Murim de ciuda ca nu l-am putut finanta, dar dorim sa ne revansam prezentandu-l aici, pentru publicul nostru, pentru ca merita. El este realizat de Agenția de Presă și New Media a Palatului Copiilor din Tulcea.
Proiectul ”Animatii, puzzle, investigatii…Vino si joaca-te cu colectiile la muzeu!” ”, este coordonat de Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania, sub marca NOPTII MUZEELOR, și finantat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National.
Povestea 1 – Discoteca 70-80
Școala Gimnazială Nr. 1 Din Sântandrei, Bihor
Povestea 2 – Caleidoscop Istoric Bănățean
Liceul Tehnologic Dacia
Povestea 3 – Maniu
Colegiul Dragoș-Vodă Sighet
Povestea 4 – Scoarta
Școala Gimnazială Cuza-Vodă Din Călărași
Povestea 5 – Culoare și Mișcare 1
Liceul Tonitza București
Povestea 5 – Culoare și Mișcare 2
Liceul Tonitza București
Povestea 5 – Culoare și Mișcare 3
Liceul Tonitza București
Povestea 5 – Culoare și Mișcare 4
Liceul Tonitza București
Povestea 5 – Culoare și Mișcare 5
Liceul Tonitza București
Povestea 6 – Epopeea Unui Inel
Palatul Copiilor Tulcea
Povestea 7 – Estetica Ceramicii
Liceul Mangeron Din Bacău
Povestea 8 – Festinul Chipurilor
Școala I.L. Caragiale Sibiu
Povestea 9 – Vânătoarea de Artefacte
Palatul Copiilor Tulcea