In editia a XVI-a, pe 14 noiembrie 2020, Noaptea Muzeelor si-a propus sa aduca publicului la nivel national o serie de experimente curatoriale, surprize artistice, instalatii de arta, productii digitale inovative sau proiecte culturale, in muzee sau spatii alternative, in masura in care va fi posibil.

In contextul pandemiei actuale si a evolutiei sale, evenimentele si expozitiile din muzee sau din spatiile culturale diverse din toata tara, anuntate de Reteaua Nationala a Muzeelor, se vor desfasura cu respectarea normelor si recomandarilor oficiale aflate in vigoare si vor fi programate in functie de situatia existenta in fiecare localitate, pe 14 noiembrie 2020. Unele dintre acestea cu siguranta vor fi transferate in spatiul virtual, in functie de optiunile de ultim moment ale fiecarei institutii participante la noua editie a Noptii Muzeelor.

Pana atunci, Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania va propune propriile sale proiecte online. Asadar, schimbam paradigma de organizare a Noptii Muzeelor si ne mutam in mediul online pentru a va aduce in continuare muzeele mai aproape.

Primul proiect va invita la film!

Demaram campania online de prezentare a doua sezoane care cuprind o serie de filme de scurt-metraj despre povestile nestiute si despre fetele nevazute ale muzeelor membre ale Retelei Nationale a Muzeelor din Romania.

SEZONUL I cuprinde 10 episoade realizate in muzeele din Bucuresti si imprejurimi si este o reeditare a filmelor produse in anul 2018 si prezentate pe toate canalele Televiziunii Romane.

SEZONUL 2 cuprinde o serie noua de 6 episoade ce contin filme ale muzeelor vazute,  de aceasta data, prin ochii copiilor.  Pentru distributia noului sezon am ales ca partener oficial Radio Europa FM si canalele sale de difuzare online.

Ambele sezoane au fost produse cu ajutorul finantarilor oferite de Administratia Fondului Cultural National, in 2018 si in 2020.

Proiectul ”daca nu ar fi, nu s-ar povesti” este coordonat de Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania, sub marca NOPTII MUZEELOR.

Interfata grafica: Irina Dobrescu

Logo: Andrei Tache

Partener: Programul National Cantus Mundi Romania

Producator: Quartz Records

Partener media principal: Radio Europa FM

Parteneri media: AGERPRES, Agentia de Carte, Bucurestii Vechi si Noi, Bookhub, Bursa.ro, Calendar evenimente, calatoriaperfecta.ro, catchy.ro, CATAVENCII, Fashion Premium Magazin, Good News, Hotnews, I-tour, IQool, miscareaderezistenta.ro, modernism.ro, MovieNews, Observatorul cultural, playU.ro, Radar de media, Radio Romania Cultural, RADOR, Revista Psychologies, Revista Zeppelin, Spotmedia.ro, urban.ro, Zile si nopti.

Sezonul 1

Muzeul Țăranului Român

Sezonul 1 / Episodul 1

Muzeul Național de Artă al României

Sezonul 1 / Episodul 2

Muzeul Național de Geologie

Sezonul 1 / Episodul 3

Muzeul Național al Literaturii Române

Sezonul 1 / Episodul 4

Muzeul Antipa

Sezonul 1 / Episodul 5

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Sezonul 1 / Episodul 6

Muzeul Institutului de Arhitectură

Sezonul 1 / Episodul 7

Muzeul Național Tehnic Dimitrie Leonida

Sezonul 1 / Episodul 8

Muzeul Național George Enescu

Sezonul 1 / Episodul 9

Palatele Brâncovenești Mogoșoaia

Sezonul 1 / Episodul 10

Sezonul 2

Complexul Muzeal Bacău

Sezonul 2 / Episodul 1

Muzeul Județean Buzău

Sezonul 2 / Episodul 2

Muzeul Calistrat Hogaș Piatra-Neamț

Sezonul 2 / Episodul 3

Muzeul Mihail Sadoveanu Iași

Sezonul 2 / Episodul 4

Muzeul Județean Vaslui

Sezonul 2 / Episodul 5

Palatul Culturii din Iași

Sezonul 2 / Episodul 6