Pe urmele Cavalerilor Teutoni, la Feldioara

Cetatea Feldioara este un monument istoric recent restaurat și ȋnclus ȋn circuitul turistic ȋncepȃnd cu anul 2018. Loc ȋncărcat de istorie și tradiţie, Cetatea a recȃștigat preţuirea localnicilor care s-au bucurat ȋn ultimii ani de evenimentele găzduite aici, precum și aprecierea turiștilor care o descoperă și au ocazia astfel să facă cunoștinţă cu acest loc din inima Romȃniei și oamenii lui de azi și de odinioară.

Cetatea are o atmosferă aparte care ȋi poartă pe cei ce ȋi trec pragul ȋn alte epoci, pe tărȃm de poveste… Dar Cetatea este Vie datorită oamenilor care au grijă de ea, o ȋnsufleţesc cu evenimente atunci cȃnd se poate, o prezintă turiștilor prin glasurile elevilor voluntari din localitate, precum și graţie celor care poposesc să o viziteze. O astfel de incursiune propunem pentru Noaptea Muzeelor 2020 – descoperirea unui monument istoric și a conţinutului său expoziţional, ȋn prezenţa „virtuală” a Cavalerilor de Marienburg – elevi ai Liceului „Petru Rareș” din Feldioara. Turnul de Vest prezintă expoziţia “Mărturii arheologice” care cuprinde fragmente de vase ceramice din timpuri străvechi, cahle medievale manufacturate în atelierul din cetate, obiecte de feronerie și arme. De asemenea, sunt prezentate rezultatele cercetărilor arheologice desfășurate ȋn localitate, iar la ultimul nivel expoziţia temporară “Cavalerii Teutoni se ȋntorc ȋn Cetatea Feldioara“. Turnul de Est conţine “Mărturii de locuire și conlocuire ȋn Feldioara”, o expoziţie despre feldioreni, români şi saşi deopotrivă, despre meşteşuguri şi agricultură, port și casă,  biserică, şcoală, fanfară şi tradiţii. Toate acestea pun ȋn valoare piesele donate sau împrumutate de localnici, fotografii de epocă şi documente vechi.

Chiar dacă vremurile și vremea ne-ar putea fi potrivnice ȋn acest Noiembrie, voluntarii noștrii s-au hotărȃt să spună povestea cetăţii din nou și ne-am bucura să alegeţi să vizitaţi Feldioara ȋntr-o seară de toamnă, cu grijă pentru dumneavoastră și cei apropiaţi!

Parteneri și sponsori ai evenimentului:
Liceul „Petru Rareș” Feldioara