Noaptea Muzeelor 2020 la Galeria Senso

Operele de Gheorghe Petrașcu sunt expuse pentru prima oară la Galeria Senso pentru a diversifica, printr-o inițiativă privată, oferta culturală a Nopții muzeelor din capitală.

Vizitatorii vor putea admira interioare pictate în anii maturității sale creatoare, portrete (de obicei ale soției), peisaje din Veneția pe care a pictat-o ca nimeni altul sau din Dobrogea – calea solară a picturii românești, care și-a aflat la Balcic, un popas unic, seducător – și naturile moarte în care atacă febril motivul ales, concentrând în forme vehemente sau patetice, o pastă docilă, care sclipiri de gemă. Fiecare ton care răzbate la suprafaţă comunică în profunzime cu straturile care îl susţin; deși densă, pasta utilizată de Petraşcu nu este opacă, îndeplinindu-şi rolul de a construi şi individualiza, în stratificări succesive, formele văzute și transfigurate.

De la armoniile sobre, profunde, chiar întunecate, ale începuturilor, Gh. Petrașcu, „adevărat vrăjitor” al culorilor, potrivit cuvintelor lui Tonitza, evoluează către o pastă densă, prețioasă, cu irizări de smalț.

A abordat, cu egală virtuozitate, peisajul, portretul, nudul, compoziția, interiorul, natura moartă. Corneliu Baba i-a purtat o admirație necondiționată: „A așternut pe pînză, tăcut și solitar, cu meticulozitate de meșter orfevru, culorile, pe care le-a obligat să devină prețioase și catifelate. A înfiripat țesături de lumină, a dat întunericului străluciri adânci, l-a smălțuit cu pietre nestemate, i-a creat puterea fascinantă a unor obsesii. A transpus motive exterioare, pe care le-a supus de fiecare dată unui proces de alchimie. A ridicat la rang de mare creație un motiv lipsit de importanță”, conferind naturii și obiectele neînsuflețite, calități de înaltă relevanță spirituală.

FOARTE IMPORTANT!! Pentru ediția din acest an, avem în derulare un proiect care urmărește să finanțateze cinci din cele mai bune proiecte de valorificare creativă și originală a colecțiilor unor muzee sau galerii de artă, monumente istorice, situri, castele, cetăți etc., participante la ediția din acest an a Nopții Muzeelor, sub forma unor expoziții interactive, programe educative, instalații, performance-uri. Aceste proiecte vor fi realizate exclusiv de clase de școli și licee din localitatea dumneavoastră. Evenimentele propuse vor fi parte din oferta Nopții Muzeelor a obiectivelor muzeale sau culturale vizate de aceste proiecte. De exemplu, poate fi chiar muzeul tău! Vă rugăm să ne oferiți mai multe adrese de contact ale școlilor și liceelor din localitatea dvs. cu care colaborați sau pe care le cunoașteți. Nu există restricții de număr de contacte.

Parteneri și sponsori ai evenimentului:

Catena pentru Arta

Parteneri media ai evenimentului:

Senso TV

  • Acces: gratuit

  • Orar: 19:00 – 21:00
    (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)

  • Adresă: Calea Vicoriei, Nr.12 C, etaj 1, Sector.3, Bucuresti

  • Telefon: 0723 859 036

  • Retele sociale:
    FacebookInstagram