Muzeosfera

Spațiul Lapsus este un laborator artistic administrat de artiști într-o clădire industrială care constă într-o încăpere în care organizăm ateliere, expoziții, proiecții și care servește drept loc pentru discuții legate de cultură contemporană emergentă pentru artiști locali sau cercetători ori practicieni independenți.

Muzeosfera e un eveniment de o seară care poate fi vizitat fizic în Lapsus de NM2020 dar care este gândit să fie transmis ca video live pe internet printr-o platformă de videostreaming (fie a facebook sau a altor platforme). 

Muzeosfera e o expoziție în care invităm artiști să aducă lucrări și obiecte mici pe care le vom așeza, distanțate unele față de altele, pe toată suprafața podelei spațiului Lapsus (30mp). Acest “strat” de mici sculpturi și obiecte de artă îl numim Muzeosfera, inspirați din termenii geografici care desemnează spațiile de pe Pământ caracterizate de un anumit fenomen. Precum biosfera, litosfera, atmosfera, tehnosfera, muzeosfera scoate în evidență și descrie sfera artei, “domul” activității creative umane. Muzeosfera e metaforă pentru o rețea culturală ce dorește să conserve, să expună și să încurajeze producția culturală prin laboratoare, ateliere, spații de artă independente sau instituții culturale de stat.

Videostreaming-ul va fi realizat cu ajutorul unei mici camere web montată pe un robot (cu roți,  mic de 20 cm) care se va plimba pe podeaua spațiului prin propria sa autonomie, croindu-și drum aleatoriu printre obiectele de artă ca un vizitator într-un muzeu pe toată durata evenimentului Muzeosfera. În acest labirint spontan, robotul care face transmisia live pe internet se plimbă privind lucrările folosindu-și camera și senzorii, ocolindu-le sau, uneori, răsturnându-le fără să-și ceară scuze. Lucrările vor fi diverse: sculpturi mici, printuri 3D originale sau reproduceri ale unor lucrări din istoria artei scanate (David de Michelangelo, The Fountain de Marcel Duchamp, lucrări de Brâncuși, opere din anichitate printate) dar și readymades sau sculpturi realizate manual de artiști din sfera locală din Timișoara.

Parteneri și sponsori ai evenimentului:
Eveniment creat prin platforma Hyperdome administrată de Asociația Lapsus, proiect cofinanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național.
Asociația Simultan
Fundația Comunitară Timișoara

Parteneri media ai evenimentului:
modernism.ro
Promograma TM

  • Acces: gratuit

  • Orar: 21:00 – 12:00
    (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)

  • Adresă: Splaiul Peneș Curcanul, nr. 3-5, et. 1, studio 27

  • Telefon: 0741033920

  • Email: lapsus.xyz@gmail.com

  • Website: www.lapsus.xyz