Noaptea Muzeelor 2020 la Muzeul de Artă Recentă

Scurtă descriere a evenimentului – text de maximum jumătate de pagină format A4:

Singurul muzeu privat de artă din București, MARe/Muzeul de Artă Recentă a devenit deja, în cei doi ani de la deschiderea din octombrie 2018, un ”pin” pe harta oricărui consumator de artă și, în general, de cultură. La Noaptea Muzeelor se va prezenta cu 4 expoziții:

  • Hermann Nitsch. Ritualuri/Rituals. Expoziție temporară.(Lucrări acțiune și video)
  • Din senin/Out of the Blue. Expoziție temporară. (Pictură, desen, sculptură, obiect, instalație, lucrări audio și video)
  • Diversitate stilistică cu răspundere limitată. Colecția permanentă (Pictură, sculptură, proiecții video, obiect)
  • Sejur la MARe. Doru Bucur. Expoziție temporară. (Pictură).

Expozițiile pot fi vizitate și în timpul programului de lucru, între 11:00 și 19:00, în prețul biletului de acces.

Descriere

– HERMANN NITSCH. RITUALURI/RITUALS / Expoziția va putea fi văzută în Auditorium (nivelul -1) și în spațiile dedicate artiștilor internaționali (interlevels 0,5 / 1,5 / 2,5 – Biblioteca)

Deschisă pe data de 26 septembrie, prezintă o selecție de 19 tablouri de mari dimensiuni și o serie de documentații video ale unor performance istorice ale legendarului artist austriac Hermann Nitsch. Hermann Nitsch (1938) este fondator și figură de provă a grupării neo-avangardiste Wiener Aktionismus, care a condus practicile artistice postbelice spre experiențe extreme.

AVERTISMENT: lucrările video (din Auditorium) NU sunt recomandate minorilor!

– DIN SENIN/OUT OF THE BLUE / Expoziția se află la nivelurile -1 și +3.

În perioada mai-iunie 2020, MARe/Muzeul de Artă Recentă București a lansat o campanie extraordinară de achiziții de artă contemporană românească, sub titlul E albastră! Campania inițiată de MARe a fost salutată public de către Ministerul Culturii, prin comunicate de presă semnate de Ministrul Culturii, apărute pe pagina oficială a Ministerului, dar și în numeroase publicații naționale. Campania inițiată de MARe a devansat-o pe aceea similară a Ministerului Culturii, care se află încă în prima fază de derulare la ora actuală.

Expoziția, intitulată Din senin, pentru a sublinia faptul că și pentru echipa curatorială, ca și pentru artiști, întregul demers s-a deschis ca un imens prilej de revelare reciprocă, împreună cu catalogul său, vor constitui o veritabilă fișă de observație a marilor direcții și posibilități ale artei și artiștilor locali, dar și a sistemului artistic actual, cu limitele și capacitățile acestuia.

În expoziție sunt prezentate 61 de lucrări semnate de 46 de artiști contemporani români. În Catalogul expoziției figurează și artiști care nu apar în expoziție, precum Alina Buga și Victoria Zidaru.

– DIVERSITATE STILISTICĂ CU RĂSPUNDERE LIMITATĂ / Expoziția se află la nivelurile 1 și 2.

Reprezintă colecția permanentă a MARe. Oricine a vizitat măcar o singură dată muzeul o cunoaște. Deschisă în 9 octombrie 2018 și prezentând 126 de lucrări semnate de 62 de artiști români, expoziția surprinde transformările artei românești de după iulie 1965, când, la Congresul al IX-lea al PCR s-a decis ”liberalizarea” acesteia și scoaterea ei de sub presiunea impusă de doctrina stalinistă. Este anul în care, potrivit MARe, se naște ”arta recentă”, o artă deopotrivă eliberată, dar sub controlul cenzurii, o artă care se diversifică aparent fără limite, dar fiind mereu dirijată de viziunea politicului. Al doilea moment crucial este 1989, când arta românească exprimă deopotrivă angoasele tranziției, neagă trecutul, privește cu o speranță amestecată cu cinism, viitorul.

SEJUR LA MARE #5. DORU BUCUR / Lucrarea poate fi văzută la nivelul 2, în colecția permanentă.

Deschisă din 30 septembrie 2020, unii ar numi-o anti-expoziție sau un non-eveniment. În fond, vorbim despre prezentarea unei singure lucrări. Da, a unei singure lucrări de Doru Bucur, care a fost ”invitată” să vină din colecția privată George ȘERBAN, într-un sejur la MARe. Mai exact este vorba despre lucrarea ”Portret”, (05.10.1965, ulei pe carton, 29×41 cm), din Colecția George Șerban, care va înlocui lucrarea ”Lamento”, (1965, ulei pe carton, 104×75,5 cm), din colecția MARe.

Un mini eveniment (dar cu un impact mare) dedicat mai ales iubitorilor de detalii, celor cu simțul nuanțelor și, de ce să nu o spunem, celor care se întreabă dacă în colecția permanentă a muzeului se schimbă vreodată ceva. Ei bine, da, se schimbă: înainte de lucrarea lui Doru Bucur, lucrări de Roman Cotoșman, Ecaterina Vrana, Ștefan Ungureanu și Horia Damian au fost introduse fără mult zgomot, ca o surpriză, dar cu un impact aparte, căutând ochiul cunoscătorului și apelând la memoria vizitatorului care obișnuiește să revină.

Parteneri și sponsori ai evenimentului:

Volvo și Mastercard

  • Acces: gratuit

  • Orar: 19:00 – 21:00
    (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)

  • Adresă: Bulevardul Primăverii nr. 15, Sector 1, București

  • Telefon: 0769 017 872

  • Website: www.mare.ro
  • Retele sociale:
    Facebook