Noaptea Muzeelor 2020
Expoziția: Colecția de artă, Preot Profesor Ioan Bizău (prezentare selectivă)
Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj găzduiește până în 6 decembrie 2020 expoziția Colecția de artă, a preotului profesor Ioan Bizău. Expoziția prezintă o prezentare selectivă a colecției de artă contemporană a părintelui Bizău. Expoziția cuprinde lucrări de artă plastică ai multor artiști din majoritatea zonelor țării, maeștrii ai picturii, desenului, graficii și pastelului.
Curatorul expoziției este dl. Alin Samochiș.
Filmări
Tot online, pe pagina de Facebook a Nopții Muzeelor Cluj-Napoca, de care se ocupă Centrul de Cultură Urbană Cluj-Napoca (Serviciul Public pentru Administrarea Obiectivelor Culturale), se vor putea viziona două filmări realizate și montate de către instituția amintită, în cadrul muzeului nostru, după niște prezentări a doi colegi muzeografi din cadrul Muzeului – în ambele secții. Desigur, filmările vor fi redistribuite și pe paginile noastre de Facebook. Aceste filmări vor avea următoarele descrieri:
Noaptea Muzeelor în Secția Pavilionară a Muzeului Etnografic al Transilvaniei: explorează online viața țăranului!
În centrul Clujului, pe strada Memorandumului, se află o oază care întrerupe cotidianul urban: Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Viața materială și spirituală a țăranului este decodificată prin unelte, meșteșuguri, obiceiuri, credințe și superstiții, portul de sărbătoare, toate așezate într-un parcurs cronologic și funcțional care vorbește despre ingeniozitate și frumos.
La pas prin Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” – online
Primul muzeu în aer liber din România, Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”, vă invită la o plimbare în timp, în atmosfera satului transilvănean tradițional. Case și gospodării, instalații tehnice precum morile acționate de puterea apei, vâltori și pive, bisericile de lemn cu turle zvelte și multe altele ne ajută să cunoaștem și să înțelegem viața țăranului premodern și, de asemenea, să ne redescoperim rădăcinile.