Proiect expozițional „Memoria spațiului academic”
Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași propune vizitatorilor săi nu doar o incursiune în universul Civilizației Cucuteni și în istoria Universității ieșene, ci și o expoziție temporară.
Muzeul este un spațiu al memoriei, al „oamenilor care au fost”, așa cum spunea Nicolae Iorga. Iar Muzeul Universității deține un patrimoniu material deosebit de valoros, atât prin obiectele care amintesc de parcursul excepțional al marilor profesori, cât și prin arhiva documentară (cuprinzând scrisori, acte personale, acte de studiu sau rapoarte științifice a 30 de profesori).
Pentru a aduce mai aproape de marele public imaginea acestor personalități ale lumii academice românești și internaționale, inițiem un proiect, cu o durată de 12 luni, prin care vom prezenta, lunar, viața și activitatea unora dintre cele mai reprezentative figuri ale Universității ieșene. Fiecare dintre cele 12 expoziții va cuprinde obiecte personale, diplome, corespondență personală și științifică, jurnale de război sau carnețele din timpul cercetărilor de teren. Debutul proiectului și, totodată, vernisajul primei expoziții va fi pe 16 mai, în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor”.
Este o datorie a noastră să îi facem cunoscuți publicului tânăr sau să îi readucem în prim plan pe cei care au pus bazele unor noi discipline în cadrul Universității ieșene. Este cazul, de exemplu, al Olgăi Necrasov, care a iniţiat şi dezvoltat direcţii de cercetare precum antropologia biologică contemporană, paleoantropologia, morfologia ecologică şi funcţională, arheozoologia, sau al lui Petre Jitariu, care a întemeiat o prestigioasă școală de fiziologie animală.
Totodată, ne dorim ca acest proiect să fie un bun prilej de îmbogățire a patrimoniul universitar, printr-un îndemn/rugăminte adresată foștilor profesori sau urmașilor acestora de a dona documente și obiecte personale, care pot fi păstrate și valorificate științific în bune condiții la Muzeul Universității. Curatorul expoziției: Muzeograf I dr. Petronela Buruiană.