Refresh expozițional
De Noaptea Muzeelor vizitatorii sunt așteptați cu un refresh expozițional ce constă în evidențierea evoluției învățământului tehnic superior din România cât și în prezentarea parcursului științific al personalităților emblematice. De asemenea a fost rezervat un loc aparte celor care, de-a lungul timpului, au fost studenți ai Politehnicii Bucureștene, aceștia fiind prezentați atât din perspectiva activităților circumscrise formării academice, cât și prin manifestările care au excedat cadrul formal.
Vizitatorii vor putea admira:
- Cea mai numeroasă colecție de instrumente didactice din România, realizată de celebra firmă Ducrete & Cie din Paris, în anul 1886, pentru laboratoarele de fizică și chimie, Sala de colecțiuni și Muzeu din cadrul Școlii Naționale de Poduri și Șosele din București. „Busola de declinațiune”, „Aparatul lui Faraday pentru diamagnetism”, „Aparatul lui Müller cu prismă și lentilă quartz pentru studiul fluorescenței”, „Metru etalon” confecționat din alamă și argint, sunt doar câteva din obiectele expuse.
- Cabinetul de lucru al rectorului Nicolae Vasilescu Karpen, cel mai longeviv rector din istoria Politehnicii Bucureștene (1920-1940), unde, pe lângă piesele de mobilier, pot fi văzute diplomele acordate lui N. V. Karpen de prestigioase universități din țară și străinătate.
- Holul de onoare ce prezintă mari profesori din învățământul politehnic bucureștean dar și medalii și distincții primite de Universitatea Politehnică din București de-a lungul timpului.
- Sala mare dedicată facultăților din cadrul Universității Politehnice din București (U.P.B.), cu exponate reprezentative și inedite cum ar fi: „Pompa de benzină și păcură” folosită în cadrul Facultății de Transporturi, machete de avioane utilizate la testele efectuate în Tunelul Aerodinamic din Campusul de la Polizu, dulapul cu substanțe chimice al profesorului Costin Nenițescu, bilete de examen la disciplina Operații și Utilaje din 1964, calculator Felix PC creat ca prototip compatibil cu IBM de U.P.B. între anii 1985 – 1984, cursuri universitare litografiate etc.