Palatul, univers de poveste

Casa Robescu a fost construită între anii 1896 și 1897, după proiectul arhitectului Ion Mincu. Este situată pe strada Mihai Bravu nr.28, municipiul Galați.

Clădirea a fost numită monument istoric și de arhitectură. Este o raritate arhitectonică în județul Galați, având subsolul supraînalțat, pe care se desfașoară două niveluri cu două foișoare-balcon. Ornamentația este din ceramică smălțuită policrom, cu diferite motive inspirate din arta veche românească.

Imobilul, în suprafață construită de 460 m.p. (parter și etaj), cu 41 de încăperi, este prevăzut la etaj cu două cerdace, unul pe latura de vest și altul pe latura de sud, susținute de stâlpi de lemn sculptați. Ceea ce se poate admira în mod deosebit la acest monument este ornamentația sa din ceramică smălțuită policrom, cu diferite motive inspirate din arta veche românească. Partea centrală a imobilului ce separă parterul de etaj, este încins cu un proeminent brâu torsionat, ce se sprijină pe un registru de nișe, un fel de „ocnițe”, în interiorul cărora sunt încastrate câte o sferă înconjurată de un cerc. Deasupra ferestrelor de la etaj, se află alt registru ornamental, cu elemente luate, probabil, din „pomul vieții”, ilustrat printr-un ghiveci din care se înalță trunchiul trifurcat, cu mlădițe volubile, frunze și fructe puternic stilizate. La partea superioară a registrului, în dreptul cornișei, există un alt brâu, puternic reliefat, alcătuit din motive florale stilizate, iar la partea inferioară un chenar vălurat din arcuri frânte, care ornamentează ferestrele de la etajul clădirii întocmai ca o draperie.

  • Acces: gratuit

  • Orar: 18:00 – 21:00
    (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)

  • Adresă: str. Mihai Bravu, nr. 28, Galați

  • Telefon: 0236/415028

  • Retele sociale:
    Facebook