100 de Ani de Animație Românească

La aniversarea a 100 de ani de la premiera pe marele ecran a primului film românesc de animație, Festivalul Internațional de Film de Animație Animest organizează, în perioada 5 – 22 noiembrie, o expoziție dedicată celor mai importante momente din istoria cinematografiei animate autohtone, găzduită de Rezidența BRD Scena9.
Povestea începe anul 1920 când, la Cinematograful Militar din București, spectatorii urmăreau pentru prima dată în istorie un film românesc de animație: Păcală în lună, cea dintâi dintr-o serie de peste 80 de creații ale artistului Aurel Petrescu. Filmul nu s-a păstrat în arhive, dar povestea lui va putea fi explorată în expoziție, în interpretarea unor artiști contemporani, alături de o amplă colecție de postere ale filmelor lansate în ultima sută de ani.
Dana Duma, autoarea volumului „Istoria filmului românesc de animație”, apărut anul acesta, curatoriază alături de boardul artistic Animest o selecție de scurtmetraje animate din Arhiva Națională de Filme, digitalizate cu sprijinul Groupama. Printre titlurile incluse se numără scurtmetrajul Haplea, realizat în 1927 de Marin Iorda – primul film românesc de animație care s-a păstrat în arhive, dar și O scurtă Istorie (1957), animația care l-a transformat pe Ion Popescu Gopo în primul artist român câștigător al unui Premiu Palme d’Or la Cannes.
Pe lângă 100 de ani de la prima animație românească, anul acesta se împlinesc și 15 ani de Animest. În încheierea expoziției prezentăm o retrospectivă a celor 15 ani de festival: o colecție de postere ale edițiilor anterioare, alături de o proiecție a celor mai bune scurtmetraje din competiția de animație românească a festivalului.
Parteneri și sponsori ai evenimentului:
Expoziția 100 de Ani de Animație Românească este organizată de Asociația Animest, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Parteneri: Groupama, Regina Maria, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Rezidența BRD Scena9.
Parteneri media ai evenimentului:
Scena9, RFI, Zeppelin